Onderwijs

Maak kennis met Klaas

Klaas is 43 jaar en geeft al ruim 15 jaar les op een MBO school. Hij geeft les in niveau 3 en 4 waar hij vooral de examenklassen heeft. Hij merkt dat hij de laatste tijd steeds minder zin heeft om naar zijn werk te gaan. Na zo veel jaar hoeft hij zijn lessen niet meer echt voor te bereiden en draait hij vaak op de automatische piloot. De leerlingen lijken steeds minder gemotiveerd. Ze hangen in de banken en zitten het uur uit. Echte ordeproblemen heeft hij nooit gehad. De scores van de leerlingen zijn voldoende maar er zit echt meer in als ze hun best zouden doen. In de 15 jaar dat hij voor de klas staat heeft hij regelmatig te maken gehad met weer een ‘nieuwe’ onderwijsvisie. Het lijkt of voor elk cohort andere regels gelden. Klaas denkt er steeds vaker over na om echt iets anders te gaan doen. Maar ja… wat dan? Studeren met 2 kleine kinderen in huis ziet hij ook niet echt zitten. Hoe moet dat dan met zijn inkomen? Maar van de gedachte nog 25 jaar door te moeten zakt de moed hem ook in de schoenen!

Klaas bestaat niet echt. Hij staat model voor veel docenten die ik in mijn leven in het onderwijs ben tegen gekomen. Vol vuur en passie kom je van de opleiding om het verschil te gaan maken in het onderwijs. Na verloop van de tijd merk je dat situaties zich gaan herhalen. Je merkt dat je op routine gaat werken en dat langzaam het vuur verdwijnt…En tja, die leerlingen van tegenwoordig zijn toch ook niet meer zo gemotiveerd als 10 jaar geleden! Ze hangen maar wat onderuit en kijken alleen maar op hun telefoon.

Maar is dat zo? 

Zijn jouw leerlingen van nu echt minder gemotiveerd dan jouw leerlingen van 10 jaar geleden? Natuurlijk zijn jongeren anders dan 10 jaar geleden want hun omgeving is enorm veranderd! Toch is de motivatie van leerlingen niet anders dan toen. Elke leerling wil iets moois maken van het leven! Elke leerling heeft een droom, in elke leerling leeft het vuur om de wereld te ontdekken. Vaak weten ze niet hoe en raken ze het spoor kwijt. Soms zijn ze beschadigd en durven ze niet meer…Het mooiste aan het beroep als docent is om leerlingen op het juiste spoor zetten en ze zelf de wereld te laten ontdekken. In het begin stevig aan de hand en later helemaal zelf met jou als vangnet.Dit vraagt iets van jou als docent. Hoe kun je vuurtjes in leerlingen aanwakkeren als jouw eigen vuur al een tijd geleden gedoofd is? Pas wanneer je weer terug kunt naar die passie die je had toen je begon als docent kun je weer inspirerend zijn voor jouw leerlingen.

De invloed van Klaas op Sophie:

Sophie is 13 jaar en had heel veel zin om te beginnen op het VMBO-TL. Met vuurtjes in haar ogen kwam ze naar de open dag en op de eerste schooldag stond ze te trappelen om aan de slag te gaan! Het is een paar weken later. Van het enthousiasme van Sophie is niet zo veel meer over. Sommige lessen zijn wel leuk maar veel lessen zijn saai….

Het is moeilijk om enthousiast te blijven als de docent dat niet is en verlangt naar het einde van de dag…


Ben jij schoolleider of docent?

Dan kan jij deze neerwaartse spiraal doorbreken! Ben jij toe aan een positieve verandering in jouw klas, in jouw lessen en in jouw school? Neem dan contact met ons op om te horen hoe wij jou leren deze neerwaartse spiraal om te buigen tot een situatie waarin het fijn, leuk en uitdagend is om in te leren en te werken!

Testimonials

Inspiratiemotor is jarig

Wie jarig is trakteert!

Wie jarig is trakteert. Wil jij weten waarop wij trakteren? Lees dan hieronder verder.

Gratis Tussenjaar-voorlichting voor scholen

Gratis Tussenjaar-voorlichting voor scholen

In april starten wij met GRATIS voorlichtingsrondes op scholen. We vertellen je alles over de voor- en nadelen van een Tussenjaar en de mogelijkheden binnen ons programma.

Actueel

Tussenjaarbeurs Zwolle

Nieuws | 20-02-2019

Het Tussenjaarkenniscentrum organiseert op 13 april 2019 DE Tussenjaarbeurs! Als je twijfelt over een Tussenjaar dan is dit jouw kans op informatie en inspiratie. Wij zijn er ook!

Inspiratiemotor is jarig

| 14-02-2019

Wie jarig is trakteert. Wil jij weten waarop wij trakteren? Lees dan hieronder verder.

Gratis Tussenjaar-voorlichting voor scholen

Nieuws | 05-02-2019

In april starten wij met GRATIS voorlichtingsrondes op scholen. We vertellen je alles over de voor- en nadelen van een Tussenjaar en de mogelijkheden binnen ons programma.

Terugblik op de NOT 2019

Nieuws | 28-01-2019

Van 22 t/m 26 januari 2019 hadden wij een stand op DE onderwijsbeurs van Nederland, de NOT. Het was voor ons de eerste keer dat we hieraan deelnamen.  Lees hieronder onze ervaringen.

Tussenjaar voor docenten #HOEDAN?

Inspiratie | 16-01-2019

Werken in het onderwijs is geweldig! Het verschil kunnen maken in de wereld van een jong mens geeft je een gevoel van voldoening / zingeving. Het is prachtig om te zien hoe een jong mens zich stap voo...

Inspiratiemotor op NOT

Nieuws | 09-01-2019

Ben jij werkzaam in het onderwijs? Vind je dat heel leuk maar merk je dat je langzaam steeds erger vermoeid begint te worden? Raak jij je enthousiasme en passie langzaam kwijt? Of ben je net werkzaam...

Filmpje over het Tussenjaar

Nieuws | 09-10-2018

Blog 2 Tussenjaar docenten

Inspiratie | 16-03-2018

Nieuw schooljaar, nieuw schriftje....

CRKBO erkenning

| 09-04-2018

Inspiratiemotor is sinds vorige week een officieel opleidingsinstituut.

Interessant dat Tussenjaar, maar ik kan het niet betalen!

Inspiratie | 12-03-2018

Spreekt het Tussenjaarprogramma je aan, maar twijfel je of je het kunt betalen? Je hoeft het niet alleen te doen, want er is meer mogelijk dan je denkt! 

Artikel Asser Courant

Nieuws | 16-03-2018

'Ondersteuning van scholier in tussenjaar. Er is veel onwetendheid over mogelijkheden en voordelen’

Groningen Seaports

Testimonial | 25-01-2018

"De naam Inspiratiemotor doet zij zeker eer aan. Want voor ons is Xandra een inspiratiebron geweest!"

Arjan Saaltink

Testimonial | 25-01-2018

"De succeslessen ontstaan door een klimaat te scheppen waarin leerlingen zich openstellen."

Sarah van Wolde

Testimonial | 25-01-2018

"Alleen maar lof voor Xandra! Dit is docente die snapt hoe mensen werken en precies weet welke manier van aanpak bij wie werkt."

Wessel Elting

Testimonial | 13-02-2018

"Ik heb zelf ook een tussenjaar gehad en dat heeft me veel gebracht."

Samantha Oosterveld

Testimonial | 16-03-2018

"Bij elke keuze droomde ik verder, vooral kijkend naar de mogelijkheden."

Kenniscentrum

Leestip | 23-03-2018

Het TussenjaarKenniscentrum wil ervoor zorgen dat alle havo, vwo en mbo scholieren in Nederland onafhankelijke informatie krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar.

Aeres Hogeschool Wageningen

Testimonial | 24-04-2018

Je bent een bevlogen en enthousiaste docente die eigen praktijkervaring combineert met theoretische uitgangspunten. 

Vragen?

Start de Inspiratiemotor!

Schoolleiders en docenten zijn zo’n onderdeel van het schoolsysteem, dat het soms lastig kan zijn om gewenste veranderingen door te voeren. Wil je bijvoorbeeld meer uit je lessen halen, denk je dat er een manier is om het team beter te laten functioneren of wil je meer ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en studenten?

Inspiratiemotor begeleidt docenten en schoolleiders binnen het schoolsysteem. Ziekteverzuim, burn-outs, vermoeidheid: als collega’s kun je veel van tevoren signaleren. Maak je sterk voor verandering en schakel de Inspiratiemotor in!