Over Xandra Koops

Inspiratiemotor

Inspirerend

Verrassend

Duidelijk

xandra en Layla kop thee

Ervaring

De naam Inspiratiemotor heb ik 2014 bedacht. Toen kon ik nog niet weten dat die naam een paar jaar later zou passen als een jas. De naam geeft precies aan wie ik ben en wat ik doe.

Al mijn hele werkende leven werk ik met jongeren. Al voor mijn afstuderen aan de STOAS-APH, pedagogische hogeschool, ben ik aan de slag gegaan in het MBO onderwijs. Ik mocht de opleiding Bloem&Design opzetten bij Terra MBO in Groningen. Het was mijn bedoeling om dit vijf jaar te doen om daarna weer ergens anders een uitdaging te zoeken. Dat liep heel anders.

Er was telkens weer iets nieuws te ontwikkelen. En als dat er niet was verzon ik zelf wel iets.

Zo werden het uiteindelijk 23 jaar.

In 2017 was het tijd om mij volledig te richten op het opbouwen van Inspiratiemotor. Ik had tijd en focus nodig om een stevig bedrijf te bouwen. Om op deze manier zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen.

Na 3 jaar was de startfase voorbij en was het weer tijd voor persoonlijke ontwikkeling. In 2020/2021 daarom tijdelijk gewerkt bij de afdeling leerplicht van de gemeente Midden Groningen. De andere kant van onderwijs. Ontzettend leerzaam!

In 2021 merkte ik dat ik de school begon te missen. In mijn bedrijf werk ik vooral alleen. Ik miste de activiteit op school. Sinds september 2021 ben ik weer twee ochtenden in de week op school. Ik ondersteun studenten in het Studiecentrum. Zo blijf ik als studiekeuzecoach ook stevig verbonden met onderwijs.

Mijn doel

Het is mijn doel om studenten zo te ondersteunen in deze belangrijke fase van hun leven dat ze zelf een keuze leren maken. Hier hebben ze niet alleen nu iets aan maar ook voor de rest van hun leven.

Een studie kiezen is spannend

Ongeveer een jaar of 8 geleden zag ik dat studenten steeds meer angst kregen om keuzes te maken voor de toekomst. De mogelijkheden zijn zo oneindig dat het bijna onmogelijk lijkt om de juiste studie te kiezen. Samen met mijn studenten heb ik lessen ontwikkeld waar ze echt behoefte aan hadden. De studenten noemden deze lessen Succeslessen.

De basis van deze lessen was ontdekken wie je nu eigenlijk echt bent. Veel scholen doen vooral aan kennisoverdracht waardoor studenten niet goed weten wie ze nu zelf eigenlijk zijn. Als je niet goed weet wie je bent, wat je leuk vindt en wat jouw talent is, dan is het ook erg moeilijk om een studie te kiezen die goed bij je past.

Inspiratiemotor Xandra Koops met student

Kroontjes op mijn werk

Inspiratiemotor studiekeuze hulp

Inmiddels mag ik kroontjes zetten op mijn werk. Met veel van mijn oud studenten heb ik nog contact. Niet dagelijks natuurlijk maar social media is geweldig om in contact te blijven. Het doet mij goed om te zien hoe mijn oud-studenten zich ontwikkelen.

Het is een kroontje op mijn werk als een student van 20 jaar geleden langs komt om te vertellen over haar privé-situatie.

Het is een kroontje op mijn werk als ik wordt uitgenodigd voor de baret uitreiking van een oud-student die nu bij defensie werkt.

Het is een kroontje op mijn werk wanneer een oud student appt voor de lesopdrachten van de succeslessen omdat hij nu zelf docent is.

Allemaal zijn ze op hun beurt een Inspiratiemotor voor anderen geworden.

Dat maakt me blij en dat is waarom ik zo geniet van wat ik doe!

Inspirerend

Verrassend

Duidelijk