Studiekeuze-informatie voor ouders

Moet jouw kind een studie kiezen?

Dan wil je dat proces natuurlijk zo goed mogelijk begeleiden

melissa en bobby

Een goede studiekeuze maken kost tijd

Een goede voorbereiding en ondersteuning van jouw als ouder is daarbij heel belangrijk.

Het ene moment zit je kind nog op de basisschool en na twee keer met je ogen knipperen moet je al nadenken over een vervolgopleiding. Na de basisschool gaan deze ontwikkelingen heel snel. Midden in de pubertijd moet je kind een belangrijke toekomstkeuze maken. Het is logisch dat je dit als ouder ook een spannende fase vindt. Jouw kind wil zijn of haar eigen keuzes maken en tegelijk zie jij dat hij/zij de gevolgen van deze keuzes nog niet altijd kan overzien. Dit kan extra stress geven in een periode dat goed contact met jouw puberkind niet altijd vanzelfsprekend is.

Het is verstandig om je, als ouder, ruim op tijd voor te bereiden op deze studiekeuzefase. Dus al ruim voordat jouw kind er zelf mee bezig is, of zou moeten zijn.

Een goed moment om te beginnen met deze voorbereiding, voor jou als ouder, is aan het begin van klas 3 van de middelbare school. Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken want speciaal voor ouders heb ik een Online Workshop over Studiekeuze ontwikkeld.

Studiekeuzeworkshop voor ouders

Het is zo ver...

Jouw kind moet een studiekeuze maken!

Voor de meeste jongeren is dit zo'n grote keuze dat ze hierin vastlopen. Mentoren en decanen op scholen doen hun best om jouw kind zo goed mogelijk voor te bereiden maar de tijd ontbreekt vaak om dit echt goed te doen. De decaan kent de leerlingen vaak niet allemaal persoonlijk en het ontbreekt de meeste mentoren aan tijd en kennis om leerlingen echt goed te begeleiden om tot de juiste keuze te komen. Daarnaast hebben vrienden en klasgenoten heel veel invloed op de studiekeuze. Het is gemakkelijk en verleidelijk om een vriend of vriendin te volgen terwijl dit voor jouw kind misschien helemaal geen passende keuze is.

Het is de kunst om jouw kind zo te begeleiden dat je niet sturend bent maar juist coachend. Dat klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je niet meer thuis bent in alle verschillende mogelijkheden van het huidige onderwijs.

Tijdens de workshop leer je alles over de doorstroommogelijkheden in het Nederlandse onderwijs, belangrijke data en onderwijsbegrippen, het puberbrein en het Studiekeuzestappenplan.

Met deze kennis begeleid je jouw kind, zonder ruzie, naar de juiste keuze.

Klik op de knop rechts voor alle informatie over de komende Studiekeuzeworkshop voor ouders.

Studiekeuzespel: Toekomst Coderen

Wanneer je als ouder de workshop voor ouders hebt gevolgd komt de volgende stap: je kind voorbereiden op het maken van de studiekeuze. Speciaal hiervoor is een leuk en interactief spel ontwikkeld. Het is een combinatie van een bordspel en een app op de telefoon.

Speel het spel samen met je zoon of dochter of met het hele gezin.

Op de telefoon verschijnen telkens verschillende games die je uit moet spelen. Tussendoor moet je ook de hacker proberen te stoppen. Tijdens het spelen van de games verzamelt het spel informatie over jouw karaktereigenschappen en talenten. Aan het eind van het spel ontdek je welke Agent jij bent en welke persoonlijkheidskenmerken bij jou passen. Je krijgt toegang tot een verborgen website met allemaal belangrijke informatie die helpt bij het maken van de studiekeuze.

Als ouder krijg je deze informatie over jezelf. Zo weet je precies of jouw huidige beroep ook echt bij je past.

Het spel is te bestellen in mijn webshop.

Klik hiervoor op de knop links.

Studiekeuzetrajecten voor leerlingen en studenten

Iedereen is verschillend.

Om iedereen goed te kunnen begeleiden heb ik verschillende trajecten ontwikkeld.

Zelfstandig aan de slag in de online omgeving

Moet jouw kind een profielkeuze maken, zit hij/zij in havo 4 of vwo 5 en is er nog voldoende tijd voor het maken van een keuze? Dan kunnen jullie je zelfstandig voorbereiden in de Online Omgeving van Inspiratiemotor. Jullie ontdekken welke stappen je kunt zetten om de studiekeuze tot een succes kunt maken. Dit traject is de perfecte voorbereiding! Het is wel verstandig dat je als ouder dit proces begeleidt zonder hierin sturend te zijn. Het puberbrein vaak nog niet zover ontwikkeld om dit helemaal zelfstandig te doen. Voor leerling met een belangstellende ouder is het gemakkelijker om de focus te houden en de juiste studie te vinden.

Studiekeuze in een groepje

Vind je het als ouder lastig om jouw kind zelf te begeleiden in het maken van de studiekeuze? Dan is een Studiekeuzegroepje een goed idee! Onder deskundige begeleiding ontdek jouw kind zijn/haar talenten en karaktereigenschappen en in de groep onderzoeken ze de verschillende studies. Doordat de medestudenten ook vragen stellen krijgt je zoon/dochter extra informatie. Zo ontdekken ze studies waar ze zelf misschien nooit aan hadden gedacht. Aan het eind van het traject is het duidelijk welke studie echt goed bij hem/haar past.

Individuele begeleiding

Vind jouw zoon/dochter een groep niet fijn en heeft hij/zij de studiekeuzecoach het liefst helemaal voor zichzelf? Of vind jij het fijner dat jouw kind echt persoonlijke aandacht krijgt? Kies dan voor de Individuele begeleiding. Samen met coach Xandra doorloopt hij/zij alle stappen van het Studiekeuzestappenplan. Aan het eind van het traject heeft hij/zij de studie gevonden die echt goed past bij zijn/haar talenten en persoonlijkheid.

Traject op maat

Zijn er speciale omstandigheden waarom het voor jouw kind lastig is om de juiste opleiding te vinden? Dan is een traject op maat de beste keuze. Xandra heeft veel ervaring in het begeleiden van studenten met speciale wensen. Hierbij kun je denken aan: autisme, TOS, slechtziendheid, angststoornis enz.

Wanneer jouw kind gestopt is met een studie, omdat dit een verkeerde keuze was, ontstaat er vaak veel spanning en angst om opnieuw een foute keuze te maken. Vaak blijft een student dan een tussenjaar steeds maar verlengen om zo de keuze uit te stellen. Een traject op maat herstelt het zelfvertrouwen in het maken van een nieuwe keuze.

Via de onderstaande knoppen vind je alle informatie over de verschillende trajecten.

Wil je liever overleggen wat voor jouw kind de beste optie is? Neem dan contact op met Xandra voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Inspirerend

Verrassend

Duidelijk